Inom finansmarknaderna sker en omfattande maktförskjutning när världens ekonomier ställs inför nya utmaningar. Det kommande året ifrågasätts hela logiken vilket ekonomer, beslutsfattare och politiker grundat sina analyser på under flera decennier. En ökande medvetenhet och kunskap ifrågasätter det kortsiktiga system som byggt den kvartalsekonomin vi tvingats acceptera och förhålla oss till.
Andreas Cervenka skrev redan 2013 i en krönika i SvD (5/10 2013), som nyligen åter fått digital spridning, att det är något fel på marknadens system. Tillväxtens grunder ifrågasätts av flera ledande forskare.
Jag har också tidigare här på Finansliv lyft nyare perspektiv för att se holistiskt på hur världens risker hänger ihop, med hänvisning bland annat till Risks Interconnection Map som presenterades på World Economic Forum 2011.
Under mindre än ett halvår har världspriset på olja mer än halverats. Flera ekonomier står inför stora underskott efter att helt förlitat sig på intäkterna från en enda tillgång, och efter att kallt ha räknat med fortsatt högre priser på råolja. Här utnyttjar diktaturer och oligopol en fragil marknad, där makten inte ligger inom demokratiska överenskommelser, uppgörelser eller handelsavtal. Teheran och Saudi Arabien sätter press på flera kontinenter och tvingar fram nya geopolitiska konflikter. Kampen och spelet kring de fossila tillgångarna börjar alltmer lika handlingen i en Hollywood-film med Daniel Craig i huvudrollen.
Samtidigt menar den amerikanska ekonomen Jeffrey Sachs att oljeprisfallet ger utrymme för en mer hållbar global utveckling. När djuphavsborrning och utvinning av oljesand blir olönsam, när skifferborrningarna i USA går in i en ny krisartad fas och när det politiska sanktionstrycket på gashandeln med Putins Ryssland skapas utrymme för en kraftig utveckling inom förnyelsebara energislag. Sachs, som är chef för The Earth Institute och professor i hållbar utveckling vid Columbiauniversitetet i New York, har på fötterna när han pekar på att privat kapital är nödvändigt för fler investeringar i förnyelsebar industri, infrastruktur och energi.
Under 2014 ökade investeringstakten i förnyelsebar energi kraftigt. Bloomberg New Energi Finance noterar en ökning med drygt 16%, till 300 miljarder dollar jämfört med 2013. Drygt hälften faller inom investeringar inom solenergi, och drygt en tredjedel kopplas till vindkraft.
Scottish Renewables visar att Skottland passerade en milstolpe under 2014 när de kunde visa att vindkraften var det största enskilda energislaget, och för första gången passerade kärnkraften. 32% av den totala produktionen av energi var förnybar och vidare skriver Supermiljöbloggen om en rapport från WWF (Världsnaturfonden) som pekar på att produktionen under 2014 motsvarar 98% av hushållens elkonsumtion i Skottland under 2014. Liknande trend syns i hela Storbritannien, där den årliga rapporten från National Grind visar att 25% av hushållen numera försörjs enbart av vindkraft.
Parallellt med framgångarna för den hållbara energisektorn spekulerar nu fondförvaltare, riskkapitalister och bankerna i stigande oljepriser. Få tror att det kraftiga prisfallet kommer att hålla i sig, även om flera kanske håller tummarna för att dess effekt får fart på en ekonomi som kantrat med historiskt låga räntor och stagnation. I denna ekvation ställs kortsiktigheten på prov.
”Handelsbanken tar ansvar för hur bankens verksamhet påverkar samhället på flera områden. Bland annat arbetar vi för att minimera bankens direkta och indirekta miljöpåverkan.”, står att läsa på hemsidan för storbanken.
”Another important element of our responsibility is minimising the negative impact of our business on the environment.”, skriver Nordea
Sasja Beslik presenterade i veckan som gick nyheten att Nordea utesluter alla investeringar i brunkol från fonder, med hänvisning till arbetet med hållbara investeringar. SPP har redan kastat ut fossila bränslen och energi från sina portföljer.
Nu krävs det besinning av förvaltare, chefsekonomer, politiker och sparare. Kanske har det aldrig förr funnits ett bättre tillfälle att peka på de höga riskerna och det långsiktigt ohållbara i fossila bränslen för världens ekonomi. Tänk om investeringar och kapital inte flödar tillbaka till oljeindustrin under 2015, utan att kapitalet istället, likt Jeffery Sachs efterfrågar, leder till ett ökat utrymme för förnybar energi. 2015 är fullt av stora internationella möten och konferenser på miljö- och hållbarhetsområdet. Det vore onekligen inte dumt att både nå framgångar inom energisektorn, men också sådana som får positiv påverkan på miljön, vattentillgång, matsäkerhet och klimatförändringar. Igen, med hänvisning till Risks Interconnection Map och ”The water-food-energy nexus”.
”Oljemarknaden är komplex, och politik spökar mer än vi ofta inser, säger sparekonomen Claes Hemberg i en intervu i SvD.
Det är dags att ställa kortsiktigheten på prov, och att politiker och förvaltare slutar spöka med oljeindustrin.