Det svarta guldet…oljan. Pengar, politik, makt. Kanske vissa av er tänker på den gamla goda 1291. Nummer 1291 på systembolaget. Carlsbergs bästa öl. Funderade faktiskt ett slag på det också och tankarna for osökt till stökigheter och kalabalik i Köpenhamn på den så kallade gamla goda tiden. Nuförtiden handlar sort guld kanske mer om det vansinnigt höga oljepriset. Det är många anledningar till att priset har nått nya höjder och det inte ser ut som om priserna kommer falla inom en överskådlig framtid. Vissa orsaker är politisk instabilitet i mellanöstern, inte minst med Iran, ökad konsumtion globalt, brist på tillräckligt effektiva och billiga energialternativ och dessutom den intensiva handeln av olja på markanden som ytterligare drivit upp priset.
Kanske lite svårt att fokusera på energisektorn just idag då Dow Jones faktiskt klättrade över 13000 för första gången sedan maj 2008. Det har ju minst sagt varit en stökig period sedan dess. Bear Stearns, Lehman, Merrill…Passa förresten på och läs The Big Short om du inte redan gjort det, ta sedan ett djupt andetag och kasta dig in i leken igen.
De amerikanska konsumenterna börjar bli alltmer irriterade på de sakta men säkert stigande bensinpriserna. Detta trots att den amerikanska oljeproduktionen faktiskt stigit kraftigt under de senaste åren, medan efterfrågan sjunkit. Bilkörande har minstat dramatiskt och dessutom har fler och fler miljövänliga fordon lanserats på markanden. Likafullt kostar nu en gallon i genomsnitt 3 dollar och 72 cents. För tre år sedan var priset 1 dollar och 90 cents. Samtidigt är som sagt efterfrågan i USA den lägsta på länge och ligger nu på samma nivå som 1997. Hur kan det då komma sig att priset är så pass högt? Högre lär priset dessutom bli, enligt analytikerna på marknaden. Betydligt över fyra dollar sägs det. Just fyra dollar anses normalt vara smärtgränsen för konsumenterna. När dessutom Newt Gingrich under veckan påstådde att om han blev president skulle bensinpriset bara ligga på två och femtio drog debatten igång på allvar. Under 2011 föll efterfrågan på bensin med runt 5% och trenden håller i sig.
Så varför den kraftiga prisökningen då? Olja handlas givetvis på marknaden och oljekontrakt handlas till framtida priser, futures, som bygger på spekulationer om fallande eller stigande priser. För ett årtionde sedan ägdes oljemarkanden, pratar då om futures, av markanden till ungefär 30%. Motsvarande siffra är idag runt 80%. Handlarna sitter helt enkelt på kontrakten. Det innebär helt enkelt att oljan handlas som vilken annan vara eller aktier som helst och att prisspekulationerna har dramatiskt bidragit till att priserna pressats upp. Det handlar som alltid om att tjäna pengar och just oljamarknaden har visat sig vara en guldgruva för många. Precis som inom teknologibubblan och husmarknadsbubblan, är det det lösa regelverket i kombination med vinstmöjligheterna som driver priserna till nya höjder. Till och med Exxons CEO anser att bensinpriset är ungefär 40% för högt på grund av marknadskrafterna, inte på grund av tillgång och efterfrågan. Det är väl förvisso det som är charmen med markanden, den ständiga jakten efter att tjäna mer pengar. I slutändan blir det dock som alltid konsumenen som lider och så är fallet även med bensinpriserna och även inom andra delar som oljebaserad produktion och flygindustrin som exempel.Politikerna har dock slutligen vaknat till liv. Det är ju trots allt ett valår. Det reglerande organet för oljehandel, the Commodity Futures Trading Commission, har nu kommit med ett nytt förslag, även om det är urvattnad. I princip går förslaget ut på att en trader har en strikt begränsing på antalet futures och swaps som en enda handlare kan ha. I dagsläget finns det inga sådana regler. Inget beslut har tagits då det finns mycket lobbyverksamhet och det givetvis handlar om enormt mycket pengar. Med tanke på att priset är så pass mycket högre än vad en normal ekvation runt utbud och efterfrågan skulle medföra, ligger dock nya regler definitivt i tiden. De skulle i så fall driva ner priset här i USA och globalt dramatiskt. Obama har dessutom förslagit högre beskattning av oljeföretagen, men det är nog mer ett politiskt Robin Hood utspel, då det i realiteten ha föga effekt på oljepriset, utan endast ge staten mer pengar och ha liten eller ingen inverkan för konsumenten.
Så utan regleringar kommer oljepriset enligt många så kallade experter försätta ligga på en hög nivå. Det skall bli spännande att följa utvecklingen runt detta. Det kan vara lönt att shorta olja på längre sikt. Rent politiskt kommer oljepriset definitvt bli en känslig fråga i valet. Det finns givetvis också möjlighet att använda USAs oljereserver, som Obama gjorde i fjol, och därmed kanske sänka priserna något och det finns även möjligheter att accelerera satsningen på alternativa energikällor. Om du likafullt vill satsa på oljemarkanden kan du ju alltid handla aktier i företag som sysslar med olja. Det går utmärkt att via en mäklare investera i en ETF baserat på olja som USO (United States Oil Fund). Om man tittar på forecasted pris ett år framåt ligger det just nu på $122. Skulle dock vara lite försiktig med det. Helt klart är att energisektorn i allmänhet kommer ha fortsatt hög efterfrågan, inte minst på grund av, eller kanske tack vare, de starkt växande ekonomierna inom emerging markets. Det är väl få som tror på en kollaps av ekonomierna som Brasilien, Indien, Ryssland och China, men också Mexico, Indonesien och listan fortsätter. En god strategi torde vara att satsa på fonder eller bolag som har en val diversifierad portfölj av energiprodukter.
Många oljebolag satsar numera stora resurser på naturgas och det ses som en växande framtida marknad. Just Ryssland har under de senaste åren satsat ordenligt på naturgas och anses ha runt 40% av världen samlade naturgasreserver. Just nu svarar faktiskt naturgas för runt 25% av världens energiförsörjning, en redan hög siffra och trenden av starkt stigande. I Sverige är motsvarande siffra endast 2%, vilket i princip beror på att det inte finns ett utbyggt distributionsnät förutom i södra Sverige. Fördelen med naturgas är givetvis att koldioxidutsläppet reduceras då naturgas inte ger utsläpp av aska, stoft, svavel, tungmetaller och kolväten. Kan tyckas lite märkligt att inte Sverige har mer naturgas, men det är nog bara en fråga om tid innan det kommer. Här i USA har användingen ökat kraftigt under de senaste åren och det har också visat sig vara en god investering för många placerare.
Det finns givetvis en rad andra alternativ som vindkraftverk och solenergi, men i grund och botten handlar det fortfarnde om olja och naturgas. Om jag skulle satsa några pengar inom energisektorn skulle jag se till att göra en analys av företag som är involverade i naturgas. Det ligger mer i tiden än olja och jag tror också att markanden har mindre politisk volatilitet. Prisläget för naturgas ligger dessutom relativt lågt numera och användandet borde dessutom stiga kraftigt under de kommande åren. Kanske värt att satsa på naturgas och samtidigt shorta olja. Bara ett förslag från soffan i New York. Funderar faktiskt på att försöka ge mig ut på staden för att hitta en sort guld eller två, dagen till ära. Vet inte om det kommer lyckas då dansk öl inte säljs på de flesta ställena, men visst är det likafullt värt att fira att Dow Jones återigen ligger över 13000. Det finns onekligen en viss positivism i luften, våren är i dessutom runt hörnet och det finns alltid nya intressanta metoder för att tjäna en extra dollar eller två. Naturgas, why not?